Sastojci za pastu: 

 

1 luk,

10 čehna bijelog luka,

2 svježe chilli papričice (odstranjenih sjemenki),

maslinovo ulje.

 

Začinsko bilje i začini: 

 

10 grančica svježe majčine dušice,

10 grančica svježeg ruzmarina,

mali svežanj svježeg korijandera,

10 lovorovih listova,

1 kašičica sjemenki kumina,

2 kašičice anisa,

2 kašičice aleve paprike.

 

Ostalo:

 

rendana korica i sok od 2 narandže,

200 g smeđeg šećera,

6 kašika aceto balsamico,

200 ml kečapa,

2 kašike Worcester sosa,

2 kašike senfa,

200 ml soka od jabuke,

morska so,

svježe mljeveni biber.

 

Priprema: 

 

  1. U multipraktiku zgnječite luk, bijeli luk i chilli papričice da dobijete finu pastu. U tavu ulijte maslinovo ulje i na blagoj vatri popržite pastu oko pet minuta. U međuvremenu, ubacite sve začine i začinsko bilje u multipraktik, pa dodajte ribanu koricu narandže.

 

  1. Ovu smjesu potom dodajte u tavu s pastom i kuhajte još minutu. Dodajte šećer, pa kuhajte dok pasta ne dobije smeđu boju i dok se ne zgusne. Ulijte 285 ml vode i kuhajte još 2 minute, potom ucijedite sok od obje narandže i dodajte preostale sastojke. Sve dobro promiješajte, pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte još 5-10 minuta.

 

  1. Gotovu pastu procijedite kroz sito i odstranite sve veće komade. Ostavite da se skroz ohladi, a potom sos možete spremiti u teglice (ako ćete ga koristiti kasnije – u frižideru može stajati sedam dana) ili odmah počnite s mariniranjem mesa za roštilj.