Sastojci za pastu:
1 luk,
10 čehna bijelog luka,
2 svježe chilli papričice (odstranjenih sjemenki),
maslinovo ulje.
Začinsko bilje i začini:
10 grančica svježe majčine dušice,
10 grančica svježeg ruzmarina,
mali svežanj svježeg korijandera,
10 lovorovih listova,
1 kašičica sjemenki kumina,
2 kašičice anisa,
2 kašičice aleve paprike.
Ostalo:
rendana korica i sok od 2 narandže,
200 g smeđeg šećera,
6 kašika aceto balsamico,
200 ml kečapa,
2 kašike Worcester sosa,
2 kašike senfa,
200 ml soka od jabuke,
morska so,
svježe mljeveni biber.
Priprema:
- U multipraktiku zgnječite luk, bijeli luk i chilli papričice da dobijete finu pastu. U tavu ulijte maslinovo ulje i na blagoj vatri popržite pastu oko pet minuta. U međuvremenu, ubacite sve začine i začinsko bilje u multipraktik, pa dodajte ribanu koricu narandže.
- Ovu smjesu potom dodajte u tavu s pastom i kuhajte još minutu. Dodajte šećer, pa kuhajte dok pasta ne dobije smeđu boju i dok se ne zgusne. Ulijte 285 ml vode i kuhajte još 2 minute, potom ucijedite sok od obje narandže i dodajte preostale sastojke. Sve dobro promiješajte, pustite da zavrije, pa smanjite vatru i kuhajte još 5-10 minuta.
- Gotovu pastu procijedite kroz sito i odstranite sve veće komade. Ostavite da se skroz ohladi, a potom sos možete spremiti u teglice (ako ćete ga koristiti kasnije – u frižideru može stajati sedam dana) ili odmah počnite s mariniranjem mesa za roštilj.