Za uživanje u slatkom i hrskavom: Keksići s čokoladom

po Vasa Kuharica

Zasladite se jednostavnim keksićima s komadićima čokolade, koji su stvoreni za umakanje u veliku čašu toplog mlijeka.

Sastojci:

120 g maslaca

50 g šećera

150 g smeđeg šećera

1 jaje

1 kašičica ekstrakta vanilije

180 g brašna

pola kašičice sode

pola kašičice soli

250 g čokolade

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 170 stepeni i prekrijte lim za pečenje papirom.

2. Izmiksajte maslac i šećer. Kad smjesa postane svjetlija i lagana, dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se ne sjedini.

3. Zatim dodajte brašno, sodu, so i otprilike ¾ nasjeckane čokolade.

4. Tijesto prebacite u lim i ravnomjerno rasporedite. Ostatak komadića čokolade pospite po vrhu i pecite otprilike 15 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

5. Izvadite iz pećnice, pričekajte desetak minuta, a zatim prebacite na ravnu podlogu kako bi se ohladilo.  Uz pomoć oštrog noža izrežite na štapiće i poslužite uz šoljicu toplog mlijeka ili kakao.

 

Preporučujemo