Zanimljivo i ukusno jelo: Gljive punjene orasima

po Vasa kuharica
Sastojci: 

16 velikih svježih šampinjona, 
šačica oraha, 
peršun, 
3 čehna bijelog luka, 
1 luk, 
3 kašike prezli, 
kvasac, 
maslinovo ulje, 
so i 
biber.

Priprema:

1. Očistite gljive od stabljika. Nasjeckajte luk, popržite ga na maslinovom ulju, a kad požuti dodajte i nasjeckani bijeli luk. Nakon desetak sekundi dodajte i stabljike pa dobro posolite i pobinerite. Kad tekućina ispari, prebacite sve u usku visoku posudu i sameljite smjesu. Dodajte u nju nasjeckane orahe, nasjeckani peršun, kvasac i prezlu.

2. Klobuke gljiva složite u nauljeni pleh za pečenje. Posolite ih i pobiberite pa u svaki stavite po kašičicu nadjeva. Pecite na 200 stepeni oko dvadeset minuta. Gljive su gotove kad se stisnu i puste tekućinu.

3. Pri posluživanju prelijte dobrim maslinovim uljem.

Preporučujemo