Zapečena heljda s lososom 

po Vasa kuharica

Sastojci: 

500 g heljde,

6 kapika mljevenog lana,

voda,

so i biber,

maslinovo ulje,

450 g dimljenog lososa,

14 kašika bučinog ulja,

300 grama miješanog matovilca i radiča.

Priprema:

1. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Pripremite protvan ili staklenu zdjelu za pečenje i obložite je papirom. Skuhajte heljdu prema uputi na pakiranju pa ocijedite.

2. U veću plastičnu zdjelu odvojite 6-7 kašika heljde i zgnječite viljuškom. Dodajte ostatak i promiješajte. Dodajte lan i posolite te popaprite po ukusu. Dodajte 10 kapika bučinog ulja pa dobro izmiješajte.

3. Heljdu raspodijelite na pripremljenu tepsiju, poravnajte pa pecite od 15 do 20 minuta, ovisno o jačini rerne. Kad počne dobivati boju i koricu, izvadite. Losos istrgajte na veće komade. Lagano premažite ostatkom bučinog ulja i pobacajte komade lososa.

4. Vratite u rernu na još 5-10 minuta dok losos dobije malo boje i koricu. Režite na kocke i poslužite sa salatom začinjenom prema želji.

 

Preporučujemo