Sastojci: 1 kg prase, 3 čehna bijelog luka, 1 kašičica nasjeckanog peršuna, 2 kašičice začina za povrće, 2 veća paradajza, 1 kašičica prezle, 4 jaja, 250 ml slatkog vrhnja.
Priprema:
1. Prasu očistiti, uzdužno je prerezati i dobro oprati. Staviti u vrelu vodu, kratko prokuhati (10 minuta) i dobro ocijediti.
2. Prasu narezati na veće komade. Na maslinovom ulju kratko propržiti bijeli luk. Izvaditi luk i na isto ulje staviti pripremljenu prasu.
3. Kratko dinstati, dodati začin i na kraju isjeckani peršun.
4. Vatrostalnu posudu premazati uljem, na dno staviti polovinu količine prase. Preko prase položiti kriške paradajza, posuti prezlom i prekriti preostalom prasom.
5. U dubljoj zdjeli izmješati jaja, dodati slatko vrhnje, biber i kašičicu začina za povrće. Dobijenom smjesom preliti prasu. Peći na 200 stepeni 20 minuta.