Zapečena prasa za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 kg praziluka,

300 g paradajza,

4 jaja,

250 g kisele pavlake,

30 g prezle,

so,

začini po ukusu,

20 g sjeckanog peršuna,

5-6 čehna bijelog luka.

Priprema:

1. Praziluk očistite, uzdužno ga presjecite i dobro operite. Isjecite ga na komade dužine oko 5 cm i stavite u kipuću vodu, pa prokuhajte oko 10 minuta.
2. Na zagrijanom ulju kratko propržite bareni praziluk i sitno isječen bijeli luk, začinite po ukusu, i na kraju dodajte isjeckan peršun.
3. Posudu premažite uljem i na dno stavite polovinu pripremljenog praziluka.
4. Složiti paradajz isječen na kolutove, pospite prezlom i prekrijte preostalim prazilukom.
5. U dubljoj posudi umutite jaja, dodajte pavlaku i začine pa time prelijte praziluk. Stavite u rernu, zagrijanu na 200 stepeni i pecite 15–20 minuta.
6. Servirajte toplo.

Preporučujemo