Sastojci za palačinke:

1 i 1/4 šolje brašna,

1 i 1/3 šolje mlijeka,

3 jaja,

2-3 kašike otopljenog putera,

3 kašike sitno nasjeckanog peršuna,

malo soli.

Za nadjev:

11/4 šolje maslinovog ulja,

4 ljute papričice,

1 glavica crvenog luka,

4 čehna bijelog luka,

500 g gljiva,

malo korijandera,

so,

biber.

Za umak:

Kašika putera,

2 čehna bijelog luka,

3 kašike brašna,

3 šolje mlijeka,

1 šolja pavlake za kuhanje,

so,

biber,

korijander,

šolja naribanog sira za posipanje.

Priprema:

1. Od sastojaka umijesite tijesto za palačinke na standardni način i ostavite da se odmara najmanje sat.  Kad se tijesto odmorilo, ispecite palačinke i ostavite ih sa strane.

2. Za nadjev, u tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckane papričice i dinstajte nekoliko sekundi, izvadite ih na kuhinjski ubrus da se iscijede od viška ulja pa ih izmrvite rukama. Na istoj tavi dinstajte crveni i bijeli luk dok ne omekšaju, oko tri minute, a zatim ga izvadite iz tave i dodajte izmrvljenim papričicama.

3. Vatru pojačajte pa na tavi pržite gljive dok ne postanu mekane i promijene boju oko pet minuta. Na samom kraju ubacite isprženi luk, papričice, korijander so i biber.

4. Za umak u posudi rastopite puter, dodajte bijeli luk i dinstajte nekoliko sekundi. Zatim dodajte brašno i ostavite da se kratko uprži pa sve zalijte pavlakom i mlijekom. Ostavite da prokuha, stalno miješajući da se brašno ne uhvati za dno posude. Začinite, dodajte korijander i ostavite da lagano krčka nekoliko minuta. Polovinu sosa pomiješajte s gljivama, polovinu ostavite sa strane.

5. Na svaku palačinku stavite po jednu veliku kašiku nadjeva pa ih urolajte kao sarmice ili kao obične palačinke pa ih slažite u vatrostalnu posudu koju ste malo premazali puterom i tankim slojem sosa. Prelijte poslagane palačinke ostatkom sosa, pospite naribanim sirom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.