Njoki su svima jeda od omiljenih vrsta paste. Idu odlično sa raznim sosevima, a neko voli i da ih samo proprži i služi kao prilog glavnom jelu.
Sastojci:
250 g griza
1 l mlijeka
100 g maslaca
2 žumanca
100 g naribanog parmezana
40 g tvrdog sira
so
prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- U lonac staviti mlijeko, maslac, so i prstohvat muškatnog oraščića.
- Kada mlijeko prokuha miješajući kašikom dodavati griz te kuhati dok se ne zgusne.
- Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žumanca. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.
- Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati veknu. Isto ponoviti i s drugom polovicom.
- Pladanj s veknom staviti na 20 minuta u frižider. Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetar.
- Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom. Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni.
- Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.