Zapečeni gulaš

po Vaša Kuharica

Sastojci:

600 g junetine

100 g suhog mesa

150 g luka

600 g krompira

400 g svježe paprike

100 ml bijelog vina

malo vode

200 ml kiselog vrhnja

Za marinadu:

5 kašika ulja

kašičica kima

so

kašičica mljevene začinske paprike

1-2 ljute papričice

3 čehna bijelog luka

korica od 1 limuna

kašika suhog biljnog začina

Priprema:

  1. Za marinadu dobro izmiješati ulje, propasirani bijeli luk, istucani kim, rendanu koru limuna, mljevenu začinsku papriku, sjeckanu ljutu papriku, so i biljni začin. Tako pripremljenu marinadu pomiješati s mesom koje ste isjekli na kocke i ostaviti da odstoji najmanje sat vremena.
  2. Luk isjeckati, papriku na veće komade, a oguljeni krompir na kriške.
  3. Dno vatrostalne posude obložiti kriškama suhog mesa, preko njega rasporediti dio krompira i paprike, pa staviti sloj mesa i luka. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve namirnice.
  4. Preliti s malo ulja i posudu čvrsto poklopiti ili pokriti alu-folijom.
  5. Peći sat i po na 220 stepeni. Poslije sat vremena sve sastojke pažljivo izmiješati i preliti vinom, dodati malo vode, pa poklopiti i peći još pola sata. Poslužiti s kiselim vrhnjem.

Preporučujemo