Sastojci:
600 g junetine
100 g suhog mesa
150 g luka
600 g krompira
400 g svježe paprike
100 ml bijelog vina
malo vode
200 ml kiselog vrhnja
Za marinadu:
5 kašika ulja
kašičica kima
so
kašičica mljevene začinske paprike
1-2 ljute papričice
3 čehna bijelog luka
korica od 1 limuna
kašika suhog biljnog začina
Priprema:
- Za marinadu dobro izmiješati ulje, propasirani bijeli luk, istucani kim, rendanu koru limuna, mljevenu začinsku papriku, sjeckanu ljutu papriku, so i biljni začin. Tako pripremljenu marinadu pomiješati s mesom koje ste isjekli na kocke i ostaviti da odstoji najmanje sat vremena.
- Luk isjeckati, papriku na veće komade, a oguljeni krompir na kriške.
- Dno vatrostalne posude obložiti kriškama suhog mesa, preko njega rasporediti dio krompira i paprike, pa staviti sloj mesa i luka. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve namirnice.
- Preliti s malo ulja i posudu čvrsto poklopiti ili pokriti alu-folijom.
- Peći sat i po na 220 stepeni. Poslije sat vremena sve sastojke pažljivo izmiješati i preliti vinom, dodati malo vode, pa poklopiti i peći još pola sata. Poslužiti s kiselim vrhnjem.