Sastojci:
Jedan komad odreska od govedine,
400 g crvenog krompira za pečenje,
1 kašičica maslinovog ulja,
1 kašičica svježeg ruzmarina – sitno nasjeckanog,
pola ocijeđenog limuna,
1 kašičica crvene paprike,
malo sušenih chilli papričica,
1 kašičica sušenog origana.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. U jednoj posudi promiješajte limun, papriku, chilli, origano i malo soli. Pritisnite odrezak u tu smjesu i utrljajte s obje strane dok se ne upije.
2. Krompir narežite na tanke duguljaste komade i stavite u posudu. Polijte uljem te posolite i pecite peći na 15 minuta. Izvadite iz rerne , dodajte ruzmarin te stavite opet u rernu. Pecite dok krompir ne omekša i dobije zlatnu boju.
3. U međuvremenu, odrezak ispecite na rebrastom roštilju ili tavi – 3 minute sa svake strane za srednje pečen odrezak (možete i duže, po želji). Ostavite da se meso odmori 5 minuta prije rezanja. Poslužite s krompirima.