Zapečeno povrće sa sirom i tjesteninom za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 paradajz,

6 većih brokula,

2 kašike maslinovog ulja,

3 kašike maslaca,

3 kašike bijelog brašna,

4 šolje toplog mlijeka,

1/3 šolje ribanog sira (po izboru),

2 kašike senfa,

1/2 kašičice soli,

2 kašičice bibera,

2 kašičice nasjeckanog svježeg timijana,

2 šolje tjestenine po želji.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Narežite paradajz na kriške i stavite ih zajedno s brokulom u tavu na malo ulja i prepecite.

2. Umutite maslac i brašno u lonac srednje veličine i stavite na vatru toliko dugo dok ne postane pjenušavo. Dodajte mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne i nastanu mjehurići –3 minute. Maknite s vatre.

3. U tu smjesu dodajte sir, senf, so, biber i timijan. Umiješajte unutra napola kuhanu tjesteninu i brokulu i stavite u dublju zdjelu za ečenje. Na vrh stavite paradajz i pecite oko 30 minuta.

 

Preporučujemo