Sastojci:
350 g glatkog brašna,
250 g maslaca,
1 kašika šećera,
20 g kvasca,
100 ml mlijeka,
1 jaje.
Nadjev:
250 g mljevenih oraha,
300 g šećera,
pekmez od šipka.
Glazura:
70 g maslaca,
70 g šećera,
70 g čokolade,
1 jaje.
Priprema:
- Ugrijte mlijeko, dodajte šećer i kvasac. Dodajte jaje, maslac te brašno. Zamijesite glatko tijesto i podijelite u tri kuglice. Ostavite 30 minuta da malo odstoji. U međuvremenu, mljevene orahe pomiješajte sa šećerom.
- Pekmez od šipka stavite u posudu i kašikom dobro izmiješajte da ga bude lakše premazivati po korama, može se dodati i nekoliko kapi limuna. Prvu koru razvaljajte i stavite na dno posude za pečenje, namažite pekmezom i pospite smjesom oraha i šećera. Na to stavite drugu koru te ponovite postupak. Na vrh stavite treću koru.
- Pecite u zagrijanoj rerni 45 minuta na 180 stepeni. Na ohlađeni kolač stavite glazuru koju ste pripremali na pari.