Zašto je dobro hurmama prekinuti post

po Vasa kuharica

Prekidanje posta hurmama jedan je od najboljih prirodnih lijekova za održavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari.Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti, zbog čega se smatraju najzdravijim voćem na svijetu.
Postoji više od 600 vrsta hurmi, a bez obzira na to koje jedete, vaš organizam će vam sigurno biti zahvalan.

Pune selena

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za šta je zaslužan element selen koji sadrže.
Sadrže “vitamine za oči”

Hurme sadrže lutein i zeaksantin – “vitamine za oči”. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u grupu karotenoida, a kod ljudi oni filtriraju visokoenergetske valne dužine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te tako štite mrežnicu oka od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.

Hrana za mozak

Sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Iz tog razloga hurme se preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Hurme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

Štite zube i sadrže željezo

Hurme sadrže elementarni flulor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela voćka sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Hurma je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Bogat su izvor željeza te je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije i terapija onima kojima nedostaje željeza. Stotinu grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Liječenje crijevnh smetnji

Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Lijek protiv upala

Dobre su za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

Preporučujemo