Zašto je dud pomalo zaboravljen

po Vasa kuharica

Dud ili murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće. U našim krajevima raste crna, crvena i bijela sortu, a u svijetu postoji oko stotinu vrsta. Od svih sorti najaromatičniji je crni dud.

Sočne bobice sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina.

Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora. List crnog duda poznati je lijek za snižavanje i reguliranje šećera u krvi, pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina.

Ljekovita svojstva duda: podmlađuje organizam, tjera parazite, regulira nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, jača bubrege, čisti jetru, pomaže kod zatvora, poboljšava krvnu sliku, ublažava simptome gripe i prehlade, pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama, ubrzava zarastanje rana…

Plodovi duda i kora skupljaju se od juna do avgusta, a lišće u proljeće. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti. Od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, sos, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Preporučujemo