Zašto je kuhanje na pari dobro

po Vasa kuharica

Jedan od najzdravijih načina pripreme hrana na svijetu je kuhanje na pari. Ovaj način kuhanja koristi se već više od hiljadu godina i omogućava da namirnice zadrža svoj izvorni izgled, okus i boju. Kod kuhanja na pari namirnica se kuha u vlastitom soku i hranjive tvari, boja, tekstura i okus ostaju sačuvani.

Osim što je gubitak vitamina i minerala minimalan i što se ne gubi originalan okus i boja, kod kuhanja na pari ne trebaju vam ni ulje i mast. Možete kuhati sve namirnice – od voća i povrća do mesa i ribe i potrebno vam je najviše 30 minuta za pripremu jela.

Postupak kuhanja hrane na pari je vrlo jednostavan. U veći lonac ulijete vodu i zagrijete na štednjaku, a namirnice umjesto da kuhaju u loncu s vodom, stavite na metalno cjedilo ili tanjuru s rupicama i stavite ga iznad lonca. Voda iz lonca isparava, a vruća para koje ne prelazi 100 stepeni Celzija zaslužna je za kuhanje odnosno termičku obradu hrane.

Nemojte soliti vodu. Ona ni na koji način neće utjecati na okus hrane već će samo usporiti proces isparavanja. Hranu začinite kad je gotova. Gotovo se sve vrste povrća mogu pripremiti na pari, no neke namirnice poput brokule, cvjetače, mrkve, šparoga, mahuna i tikvica su pogodnije.

Kuhanje na pari je relativno brza metoda pripreme jer je za pripremu povrća potrebno otprilike 10 minuta, a mekše povrće narezano na manje komade može biti gotovo i za pet minuta. Važno je naglasiti kako se pri parenju hrane ne mora dodavati ulje i druge masnoće stoga je kuhanje na pari idealno za one koji paze na količinu masnoće u hrani. Osim povrća, odlični kandidati za pripremu na pari su i meso i riba.

Preporučujemo