Često se biftek poslužuje s nekom vrstom umaka, a jedan od omiljenih je i onaj od zelenog bibera. A ako se već priprema, onda stvarno treba biti propisno ljut. Zato biftek prvo ispečemo na mljevenom sušenom biberu, a tek onda prelijemo umakom.
Sastojci:
800 g junećeg bifteka
kašika suhog zelenog bibera u zrnu
2 kašike zelenog bibera iz tegle
50 ml konjaka
200 ml mesnog temeljca
150 g milerama
ulje, so
Priprema:
1. Zeleni biber u zrnu, ugrubo izmrvimo u mužaru i ravnomjerno rasporedimo po plitkom tanjiru.
2. Od srednjeg dijela bifteka narežemo odreske debljine 4 cm i posolimo.
3. Zatim svaki odrezak s obje strane nježno uvaljamo u izmrvljeni zeleni biber, premažemo uljem i stavimo peći na vruću tavu bez masnoće, sa svake strane četiri minute.
4. Potom odreske premjestimo u prikladnu posudu, pokrijemo i stavimo na toplo mjesto.
5. Na masnoću od prženja dodamo zeleni biber iz staklenke, kratko ga pržimo, prelijemo konjakom i flambiramo.
6. Kada se vatra ugasi, dodamo mesni temeljac, te miješajući po dnu posude pričekamo da prokuha. Zatim smanjimo vatru i umiješamo mileram. Odreske posložimo na tanjire i prelijemo umakom od zelenog bibera.