Da biste uživali u okusu čokolade, ne morate je kupovati, već možete pripremiti domaću čokoladu sami kod kuće, što nije tako teško. Možda neće izgledati kao kupovna, ali je neprocjenjivo zasladiti se kockom zdrave i ukusne domaće čokolade, bez bijelog šećera, hidrogeniziranih masti i aditiva. Za njenu pripremu potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat će oduševiti vas i vašu djecu.
Sastojci: 100 g kakao praha, 50 ml mlijeka po izboru, 2 kašike meda, 50 g maslaca (obični ili kokos), malo cimeta (po želji).
Priprema:
1. Na tihoj vatri zagrijte mlijeko, ne dovodeći ga do vrenja. Dodajte maslac, cimet te sve dobro izmiješajte.
2. Smjesu stavite u posudu s kakao prahom, ali postepeno i uz stalno miješanje. Ukoliko odmah istresete svu smjesu mogu se formirati male grudice.
3. Gotovu smjesu zagrijte na tihoj vatri, ili vodenoj pari. Uklonite s vatre te umiješajte med.
4. Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnike, suho voće, i na taj način učinit ćete čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.
5. Smjesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje zdjelice, kako god želite. Ostavite je na jedan sat vremena u frižider, da se stegne. Nakon toga možete uživati u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.