Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Zdrava kuhinja: Ukusna i niskokalorična jela

po Vasa kuharica 19/06/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Uživajte u maštovitim povrtnim salatama koje sadrže vrijedne tvari i čiste tijelo od toksina. Ispecite bijelo meso, piletinu ili puretinu, skuhajte brokulu i karfiol, začinite ih kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, limunovim sokom te obogatite orašastim plodovima i sjemenkama, ali i svježim lišćem salate.

 Šarenilo na tanjuru

Umjesto mesa možete koristiti i pečeni file ribe narezan na komadiće, a lagane salate možete obogatiti i komadićima prepečenog hljeba, grahom, kukuruzom ili slanutkom iz konzerve. Odličan dresing za salate je i jogurt začinjen koprom, a nisu naodmet ni sjeckani peršun i celer koji, također, potiču detoksikaciju.

Odlična su i lagana jela s rižom i tjesteninom te kuhanim krompirom. Kombinirajte ih s dinstanim povrćem, nemasnim mesom ili ribom. Punite tjesteninu poput kanelona povrćem, skuhajte rižoto s piletinom, ribom, povrćem ili gljivama, napravite ukusne složence od kuhanog krompira…

Ako vam je dosadilo meso, inspirirajte se vegetarijanskom prehranom i “pojačajte” povrtna jela seitanom ili tofuom. Uvrstite u vaša jela što više zelenog lisnatog povrća – špinata, kelja, blitve…

Lagane salate

I povrće iz woka uvijek je dobra ideja, prepržite ga, dodajte malo soja umaka i začina te poslužite s kineskim rezancima ili rižom. Luk, celer, hren i cvekla povrće je koje potiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, stoga uz jela nije naodmet poslužiti salatu od cvekle i hren umak. U prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati „uspavanu“ probavu.

Jela na kašiku, supe i variva okrijepit će organizam te pospješiti unos tekućine koji je neophodan u borbi protiv toksina. Osim povrća, i voće je idealno je za detoksikaciju, zato i zimi uživajte u voćnim salatama. Za neodoljiv klasik pomiješajte kriške jabuke, narandže i banane, prelijte ih medom i pospite cimetom.

 Aromatizirana voda

Sokovima, čajevima i vodom potrebno je dnevno unijeti oko dva litra tekućine kako bi se tijelo što bolje čistilo od toksina. Pijte obilje vode, a i prirodni voćni i povrtni sokovi odličan su odabir jer istovremeno osiguravaju potrebnu tekućinu, ali i brojne mikronutrijente i fitohemikalije koje pogoduju detoksikaciji.

Korisna je i aromatizirana detoks voda. Iscijedite u vodu citruse – limun, narandžu, limetu, grejp ili dodajte u vodu kriške citrusa, ostavite da odstoji i poboljšat će okus, ali i pomoći u izbacivanju toksina iz tijela.

Salatevoda

Preporučujemo

Koju hranu ne treba podgrijavati

17/06/2022

Savjeti: Jaja ne čuvati u vratima frižidera

03/06/2022

“Baileys” s okusom jagoda i šlaga

29/05/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

28/05/2022

Tajne uz pomoć kojih će vam svaki kolač...

27/05/2022

Kako vratiti svježinu hrani

19/05/2022

Prženje i kuhanje na maslinovom ulju

16/05/2022

Napravite savršen umak od karamele za 90 sekundi

10/05/2022

Savjeti iz nutricionizma: 20 namirnica najbogatijih vlaknima

05/05/2022

Tradicionalni ili moderni meni: Koje jelo se najviše...

05/05/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh