Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Zdrava kuhinja: Ukusna i niskokalorična jela

po Vasa kuharica 19/06/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Uživajte u maštovitim povrtnim salatama koje sadrže vrijedne tvari i čiste tijelo od toksina. Ispecite bijelo meso, piletinu ili puretinu, skuhajte brokulu i karfiol, začinite ih kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, limunovim sokom te obogatite orašastim plodovima i sjemenkama, ali i svježim lišćem salate.

 Šarenilo na tanjuru

Umjesto mesa možete koristiti i pečeni file ribe narezan na komadiće, a lagane salate možete obogatiti i komadićima prepečenog hljeba, grahom, kukuruzom ili slanutkom iz konzerve. Odličan dresing za salate je i jogurt začinjen koprom, a nisu naodmet ni sjeckani peršun i celer koji, također, potiču detoksikaciju.

Odlična su i lagana jela s rižom i tjesteninom te kuhanim krompirom. Kombinirajte ih s dinstanim povrćem, nemasnim mesom ili ribom. Punite tjesteninu poput kanelona povrćem, skuhajte rižoto s piletinom, ribom, povrćem ili gljivama, napravite ukusne složence od kuhanog krompira…

Ako vam je dosadilo meso, inspirirajte se vegetarijanskom prehranom i “pojačajte” povrtna jela seitanom ili tofuom. Uvrstite u vaša jela što više zelenog lisnatog povrća – špinata, kelja, blitve…

Lagane salate

I povrće iz woka uvijek je dobra ideja, prepržite ga, dodajte malo soja umaka i začina te poslužite s kineskim rezancima ili rižom. Luk, celer, hren i cvekla povrće je koje potiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, stoga uz jela nije naodmet poslužiti salatu od cvekle i hren umak. U prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati „uspavanu“ probavu.

Jela na kašiku, supe i variva okrijepit će organizam te pospješiti unos tekućine koji je neophodan u borbi protiv toksina. Osim povrća, i voće je idealno je za detoksikaciju, zato i zimi uživajte u voćnim salatama. Za neodoljiv klasik pomiješajte kriške jabuke, narandže i banane, prelijte ih medom i pospite cimetom.

 Aromatizirana voda

Sokovima, čajevima i vodom potrebno je dnevno unijeti oko dva litra tekućine kako bi se tijelo što bolje čistilo od toksina. Pijte obilje vode, a i prirodni voćni i povrtni sokovi odličan su odabir jer istovremeno osiguravaju potrebnu tekućinu, ali i brojne mikronutrijente i fitohemikalije koje pogoduju detoksikaciji.

Korisna je i aromatizirana detoks voda. Iscijedite u vodu citruse – limun, narandžu, limetu, grejp ili dodajte u vodu kriške citrusa, ostavite da odstoji i poboljšat će okus, ali i pomoći u izbacivanju toksina iz tijela.

Salatevoda

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh