Zdrava namirnica: Himalajska so izvrsna u raznovrsnim jelima

po Vasa kuharica

Ž1 =

Ljudsko tijelo ne može da proizvede so, zato ona mora da se unosi putem hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestao bi da funkcioniraju. Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira.

Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli. Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima.

Himalajska so je ujedno i najčistija so na svijetu te posjeduje 84 minerala i elemenata. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod velikim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Dobija se u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vrijedni sastojci.

Himalajska so čisti sinuse, sprečava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprečava nastanak osteoporoze, širenje vena na nogama i bedrima. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mljevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično. Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.

Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego poslije. Idealna je za salate.

 

Preporučujemo