Zdrave i domaće: Karamele

po Vaša Kuharica

Sastojci:

400 g šećera

380 g meda

malo soli

220 ml kondenziranog mlijeka

120 ml slatkog vrhnja

225 g posoljenog maslaca

1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer

1 šoljica sjeckanih oraha

Priprema:

  1. U veću posudu s debljim dnom staviti maslac i na laganoj vatri rastopiti. Skloniti s vatre, pa dodati šećer, med, kondenzirano mlijeko i slatko vrhnje i ako koristite vanilin šećer. Masu promiješati, pa vratiti na jaču vartu. Kuhati oko desetak minuta, pa ako niste dodali vanilin šećer umiješati sjemenke iz štapića vanilije.
  2. Kuhati na temperaturi od 120 stepeni stalno miješajući. Ako nemate termometar za bombone, da li je smjesa gotova možete provjeriti tako da kapnete malo mase u čašu hladne vode, ako zadrži oblik smjesa je gotova.
  3. Skloniti s vatre i odmah umiješati orahe ili neko drugo sjeckano orašasto voće. Masu izliti u silikonske kalupe ili pleh obložen masnim papirom, poravnati, ostaviti da se dobro ohladi, pa narezati na kocke. Čuvati na hladnom mjestu.

Savjet: Karamele su mekane, pa ih obavezno umotajte u papiriće od masnoga papira.

 

Preporučujemo