Sastojci:
1/4 kg brašna (miješano bijelo s crnim ili ječmenim),
malo maslaca,
13 dkg šećera,
2 dl mlijeka,
13 dkg meda,
1 kašičica anisa u prahu,
1/2 kašičice cimeta,
1/2 kašičice karanfilića u prahu,
1 vrećica vanilin-šećera.
Dodatak:
20 dkg suhog voća i badema,
maslac za kalup.
Priprema:
1. Za tijesto zagrijati maslac i u njemu otopiti med. Dodati brašno, šećer, začine, prašak za pecivo, pa dobro umijesiti. Uliti u duguljasti, maslacem namazan kalup.
2. U tijesto dodati narezano voće i bademe.
3. Peći sat i po na slaboj vatri.
4. Pečeni kolač možete preliti ocaklinom koju ćete pripremiti tako što ćete pomiješati bjelanac, malo šećera u prahu i jednu kašiku limunovog soka.