Zdravi deserti: Kolač s medom

po Vasa kuharica

Sastojci:

1/4 kg brašna (miješano bijelo s crnim ili ječmenim),

malo maslaca,

13 dkg šećera,

2 dl mlijeka,

13 dkg meda,

1 kašičica anisa u prahu,

1/2 kašičice cimeta,

1/2 kašičice karanfilića u prahu,

1 vrećica vanilin-šećera.

Dodatak:

20 dkg suhog voća i badema,

maslac za kalup.

Priprema:

1. Za tijesto zagrijati maslac i u njemu otopiti med. Dodati brašno, šećer, začine, prašak za pecivo, pa dobro umijesiti. Uliti u duguljasti, maslacem namazan kalup.
2. U tijesto dodati narezano voće i bademe.
3. Peći sat i po na slaboj vatri.
4. Pečeni kolač možete preliti ocaklinom koju ćete pripremiti tako što ćete pomiješati bjelanac, malo šećera u prahu i jednu kašiku limunovog soka.

Preporučujemo