Sastojci:
450 g integralnog brašna,
1 kašičica soli,
2 kašičice suhog kvasca,
1 kašičica smeđeg šećera,
450 ml mlake vode.
Priprema:
1. Pripremiti kalup. Malo ga pomastiti ili navlažiti vodom i staviti papir za pečenje.
2. U posudu prosijati brašno, istresti i mekinje koje ostanu u situ. U sredini napraviti rupu i sipati so.
3. Izmjeriti 450 ml mlake vode i od toga u malu zdjelicu sipati pola dece i staviti dvije kašičice kvasca i smeđeg šećera.
4. Kada se kvasac zapjeni, dodati ga u brašno i miješati rukom ili kuhačom ,dodavati postepeno i ostalu vodu. Miješati dvije minute.
5. Sipati tijesto u kalup, prekriti vlažnom krpom i čekati da se digne do vrha kalupa. To je nekih 30 minuta, ovisi o temperaturi zraka.
6. Rernu upaliti na 250 stepeni, kada se tijesto digne, smanjiti na 200 stepeni i ubaciti hljeb. Peći oko 40 minuta.