Zdravi ovseni hljeb

po Vasa kuharica

Sastojci:

300 g ovsenog brašna,

200 g crnog brašna (tip 950),

100 g oguljenog ovsa u zrnu,

20 g mekinja,

20 g pšeničnih klica,

1 kašičica soli,

1 kašičica šećera,

3,5 dl vode,

10 g svježeg kvasca.

Priprema:

  1. U većoj posudi izmiješati sve sastojke osim vode i kvasca i napraviti udubljenje. Kvasac razmutiti u malo vode pa postepeno dodavati ostatak vode. U udubljenje sipati razmućeni kvasac i umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti u frižideru da prenoći.
  2. Ujutro ga izvaditi i premijesiti pa ostaviti da odstoji oko pola sata, potom ga ponovo premijesiti i ostaviti još malo da odstoji, dvadesetak minuta. Nakon toga napraviti dvije veknice.
  3. Veknice staviti u pleh koji ste podmazali ili obložili papirom za pečenje i ostaviti na toplom mjestu pola sata da hljeb naraste. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

 

Preporučujemo