Sastojci:
300 g ovsenog brašna,
200 g crnog brašna (tip 950),
100 g oguljenog ovsa u zrnu,
20 g mekinja,
20 g pšeničnih klica,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
3,5 dl vode,
10 g svježeg kvasca.
Priprema:
- U većoj posudi izmiješati sve sastojke osim vode i kvasca i napraviti udubljenje. Kvasac razmutiti u malo vode pa postepeno dodavati ostatak vode. U udubljenje sipati razmućeni kvasac i umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti u frižideru da prenoći.
- Ujutro ga izvaditi i premijesiti pa ostaviti da odstoji oko pola sata, potom ga ponovo premijesiti i ostaviti još malo da odstoji, dvadesetak minuta. Nakon toga napraviti dvije veknice.
- Veknice staviti u pleh koji ste podmazali ili obložili papirom za pečenje i ostaviti na toplom mjestu pola sata da hljeb naraste. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.