Gotovo svo povrće koje se može nabaviti odlično je za punjenje. Pune se tikvice, paradajz, patlidžani, paprike… Kod nas se povrće najčešće puni smjesom mljevenog mesa, riže i sitno nasjeckanog luka. No ukusne nadjeve možete pripremiti i od sitno nasjeckanog povrća, gljiva, graha, kukuruza, krompira i leće.
Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji, gdje se naziva dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom tu se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Dolme nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i poslužuju hladne. Umjesto riže možete upotrijebiti i bulgur pšenicu, kus-kus, kvinoju ili ječmenu kašu.
Punjeni luk, također, dolazi iz Turske, a kod na se naziva sogan dolma. Prije punjenja luk možete omekšati kuhanjem, a prije svega treba ga dobro i pažljivo izdubiti.
Puniti se može i sirovo povrće. Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u rerni jer bi se moglo raspasti. Unutrašnji dio sa sjemenkama izdubite kašikom – ako su sjemenke tvrde, bacite, a ako je unutrašnjost mekana, možete je kratko prodinstati te ubaciti u nadjev ili upotrijebiti u juhama, gulašima, rižotima i drugim jelima.
Bez obzira na to kakav nadjev odaberete za povrće, nećete pogriješiti ako ga prije pečenja pospete naribanim sirom.
Osim svježeg sezonskog povrća možete nadijevati i ukiseljeno povrće – kisele paprike, lučice, gljive… Masline i manje ukiseljeno povrće nadjenite krem-sirom i aromatičnim začinskim biljem. Takvi mali zalogaji mogu poslužiti kao predjelo na zabavama. Kako biste ih što lakše napunili, poslužite se slastičarskom vrećicom.