Zdravije i jeftinije: Lazanje od palente

po Vasa Kuharica

Umjesto s tjesteninom, lazanje napravite s palentom.

Sastojci:

8 šoljica pilećeg temeljca

2 šoljice kukuruznog brašna

500 g mljevene junetine

2 šoljice paradajz pelata

120 g mozzarelle

1 crveni luk

1 mrkva

1 korijen celera

120 ml crnog vina

2 čehna bijelog luka

2 kašike putera

2 kašike maslinovog ulja

1 prstohvat majčine dušice

prstohvat ruzmarina

lovorov list

šoljica permezana

so, biber

Priprema: 

  1. Prokuhajte temeljac, dodajte palentu i so. Kuhajte dok se ne zgusne.
  2. Posudu za pečenje premažite uljem, ulijte palentu i poravnajte. Neka se ohladi pa stavite u frižider barem na jedan sat.
  3. Zagrijte puter i maslinovo ulje u tavi, dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer.
  4. Pržite 10 minuta, dodajte bijeli luk i mljevenu junetinu.
  5. Kuhajte 10 minuta, dodajte vino i paradajz, začine, so i biber pa smanjite vatru i dinstajte oko 45 minuta da se umak zgusne.
  6. Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh za pečenje.
  7. Palentu narežite na kocke pa pola poredajte na pleh. Na svaki stavite kašiku, dvije umaka, polovinu mozzarelle i parmezana.
  8. Poklopite palentom, na vrh dodajte umaka, ostatak mozzarelle i parmezana. Na vrh možete da stavite i čeri paradajz, kao i ruzmarin, origano ili bosiljak.
  9. Pecite oko 40 minuta, dok se sir ne otopi.

 

Preporučujemo