Zdravo predjelo: Zapečene rolice od tikvica i patlidžana

po Vasa Kuharica

Ove pomalo pikantne rolice odličan su prilog glavnom jelu ili jednostavno, a ukusno i zdravo predjelo.

Sastojci:

1 patlidžan

1 tikvica

20-ak crnih otkoštenih maslina

1/2 kg svježeg kravljeg sira

10 dag parmezana

2 žumanca

so, biber

maslinovo ulje

svježi ruzmarin

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Patlidžan i tikvicu operite, odrežite im vrhove te narežite na tanke i dugačke listove debljine oko 3-4 mm. Nasjeckajte sitno svježi ruzmarin i otkoštene masline, parmezan. Sve zajedno umiješajte u svježi sir. Dodajte žumanca, posolite, pobiberite i dobro sve izmiješajte.
  2. Smjesu kašičicom premazujte po listovima povrća. Zarolajte. Po potrebi koristite čačkalice. Rolice gusto složite u vatrostalnu zdjelu premazanu maslinovim uljem. Zdjelu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-35 minuta ili dok ne požute i lijepo se zapeku. Ukrasite ih ruzmarinom, poslužite uz ribu ili bilo koje drugo meso. Ili ih servirajte kao samostalno glavno jelo.

Preporučujemo