Ove pomalo pikantne rolice odličan su prilog glavnom jelu ili jednostavno, a ukusno i zdravo predjelo.
Sastojci:
1 patlidžan
1 tikvica
20-ak crnih otkoštenih maslina
1/2 kg svježeg kravljeg sira
10 dag parmezana
2 žumanca
so, biber
maslinovo ulje
svježi ruzmarin
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Patlidžan i tikvicu operite, odrežite im vrhove te narežite na tanke i dugačke listove debljine oko 3-4 mm. Nasjeckajte sitno svježi ruzmarin i otkoštene masline, parmezan. Sve zajedno umiješajte u svježi sir. Dodajte žumanca, posolite, pobiberite i dobro sve izmiješajte.
- Smjesu kašičicom premazujte po listovima povrća. Zarolajte. Po potrebi koristite čačkalice. Rolice gusto složite u vatrostalnu zdjelu premazanu maslinovim uljem. Zdjelu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-35 minuta ili dok ne požute i lijepo se zapeku. Ukrasite ih ruzmarinom, poslužite uz ribu ili bilo koje drugo meso. Ili ih servirajte kao samostalno glavno jelo.