Zebra mramorni kolač: Slastica o kojoj se priča

po Vasa Kuharica

Priprema Zebra kolača zaista je brza i jednostavna, a kolač odlično prija uz šoljicu kafe ili mlijeka. Ovo je osnovni recept, a vi ga svakako možete malo obogatiti dodajući mu arome poput ruma, narandže ili limuna.

 

Sastojci:

5 jaja

250 g šećera

1 vanilin šećer

350 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

150 ml + 3 kašike mlake vode

250 ml ulja

3 kašike kakaa u prahu

3 kašike vode

Priprema:

  1. Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Izmiksanim žumancima dodajte ulje i vodu, a zatim lagano umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodajte kakao i vodu (3 kašike).
  3. Okrugli kalup za pečenje obložite masnim papirom. Uzmite jednu kašiku svijetle smjese pa ulijte u sredinu kalupa. Zatim uzmite jednu kašiku tamne smjese i stavite na sredinu svijetle smjese i tako naizmjenično dodajte smjese dok ih ne potrošite.
  4. Kolač pecite na temperaturi od 180 stepeni 30-35 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni Zebra kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Preporučujemo