Sastojci:

2 kg dunja,

1 kg šećera,

2 limuna

Priprema:

1. Dunje oprati, prepoloviti, očistiti, oguliti i isjeći na kockice. Složiti u šerpu i naliti vodu tako da ona prekrije njihovu površinu. Kuhati dok dunje sasvim ne omekšaju, zatim procjediti i prepasirati kroz sito.
2. Od ove količine dunja dobila sam 1,5 kg pirea. Pire od dunja staviti u šerpu, dodati šećer i sok od dva limuna. Kuhati na tihoj vatri uz povremeno mješanje oko sat.
3. Žele je gotov kada varjača ostavlja trag na dnu šerpe i dobije lijepu narandžasto-crvenu boju. Pleh veličine 25×30 obložiti alu-folijom, usuti kuhanu kašu i staviti u zagrijanu rernu na 80 stepeni da se suši preko noći.
4. Kada se žele osušio, ostaviti da se ohladi pa različitim kalupovima vaditi željene oblike i uvaljati u kristal šećer.