Zeljanica s pečenim jufkama

po Vaša Kuharica

Sastojci:

pola kg špinata,

pola kg pečene jufke,

1 kg svježeg kravljeg sira,

3 (2+1) jajeta,

4 čehna bijelig luka,

3 dl jogurta,

so,

otopljeni maslac.

Priprema:

  1. Špinat oprati, očistiti i nasjeckati na trakice. Dodati 2 jajeta, kravlji sir, protisnuti bijeli luk i nekoliko prstohvata soli te dobro promiješati.
  2. Jednu po jednu jufku stavljati u veliku tepsiju, prskajući svaku vrućom vodom. Kad jufke omekšaju staviti dvije u maslacem podmazani pleh, po njemu rasporediti fil od špinata i tako raditi dok ne potrošite jufke i špinat. Nemojte zaboraviti da svaku jufku prelijete istopljenim maslacem. Na vrhu treba biti pečena jufka koju ćete preliti smjesom od jogurta, 1 jaja i prstohvata soli.
  3. Pitu peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

Savjet: Umjesto jogurta možete koristiti i vrhnje.

 

Preporučujemo