Zimnica: Vrijeme je za ajvar

po Vasa kuharica

Vrijeme je da se pravi ajvara. Ne izmišljajte nove recepte, pratite originalni. Najbolje je kupiti crvene paprike kurtovke, a one nisu najveće i najmesnatije. Mnoge domaćice griješe što kupuju najveće paprike, misleći da će tako uštedjeti. Naprotiv, ove paprike su pune vode i sjemenki.

Sastojci:

crvene paprike,

so,

šećer,

ulje.

Priprema:

1. Paprike se operu i očisti se nožem sva nečistoća ili pokvareni dio te se pelu. Ispečene paprike se odmah stavljaju u kesu, da se napare. Kada se ohlade ljušte se.

2. Paprike moraju dobro da se ocjede prije nego što se stavi da se kuha ajvar, jer će se tako kraće kuhati i biti ukusniji. Ocjeđene paprike se melju mašinom za meso, kroz što uže rupice.

3. Nakon toga se kuhaju manje od sat i uvijek je bolje da to radite na srednjoj, nikako najjačoj vatri. Ajvar se stalno mješa, jer ne smije da zagori!

4. Tokom kuhanja ajvara provjeravajte ukus. Ukus mora da se poboljša uz pomoć soli i šećera, ali zavisi i od samih paprika.

5. Ajvar je gotov kada se varjačom povuče po dnu i – ostane trag. Tada se dodaje konzervans. Za 10 kilograma paprika je dovoljna jedna kesica.

Preporučujemo