Zimska delicija: Varivo od kupusa i jabuka

po Vasa Kuharica

Kupus je niskokalorična namirnica koja je, uz agrume, najbolji izvor vitamina C. Odličan je izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B grupe i vitamina A, a sadrži i minerale kalij, kalcij, magnezij, fosfor i mangan.

Sastojci:

glavica kupusa

2 kašike ulja

5 dl povrtnog temeljca

3 jabuke

1 kašika brašna

3 kašike vinskog sirćeta

šećer

Priprema:

  1. Kupus očistite od vanjskih suhih listova i narežite na četvrtine. Komade kupusa narežite na rezance ili naribajte. Začinite ga kimom i posolite. Zalijte vrućom supom i dinstajte na laganoj vatri 15 minuta.
  2. Dodajte naribane jabuke i sirće te dinstajte još pola sata.
  3. Brašno razmutite hladnom vodom i pred kraj kuhanja dolijte u kupus. Dodajte šećera po ukusu.

 

 

Preporučujemo