Zimski dezert: Biskvit sa aromatičnim začinima

po Vasa Kuharica

Jednostavan i brz za pripremu, ovaj biskvit kolač s aromatičnim začinima neodoljivo podsjeća na omiljene medenjake, ali pripremljen na ovaj način bit će daleko mekši i sočniji. Sadrži pet sezonskih začina, med i limun, a sjajno se slaže sa šoljicom baš svakog toplog napitka.

Da biste u potpunosti uživali u slatkim okusima, dodajte mu tučeno slatko vrhnje ili kremu od krem sira. Također, odlično će se složiti još vruć s kuglicom sladoleda od vanilije.

Sastojci:

200 g smeđeg šećera

80 g meda

1 kašika đumbira u prahu

2 kašičice cimeta

2 kašičice praška za pecivo

220 g brašna

225 g maslaca

200 ml mlijeka

3 jaja

sok pola limuna

prstohvat mljevenog klinčića

prstohvat muškatnog oraščića

prstohvat bibera

soli

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte smeđi šećer, med, đumbir, cimet, prašak za pecivo, so, muškatni oraščić, klinčić, biber i jaja. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Otopite maslac, pa ga dodajte smjesi.
  3. Dodajte brašno, a na kraju i mlijeko koje ste pomiješali s limunovim sokom.
  4. Dobro pomiješajte kako biste razbili grudice i prebacite u kalup za pečenje.
  5. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni i pecite kolač oko pola sata, dok ne postane čvrst.
  6. Ohladite i poslužite.

Preporučujemo