Sastojci:
250 g slanutka,
250 g crvenog grahama,
250 g pilećih prsa,
1 luk,
2 čehna bijelog luka,
1 velika mrkva,
mali komad celera,
2 dcl kuhanog paradajza,
voda,
so po želji,
pola kašičice crvene mljevene paprike,
pola kašičice kurkume,
5 listića svježeg bosiljka ili prstohvat mediteranskih začina.
Priprema:
1. Piletinu, mrkvu i celer izrežite na kockice. Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.
2. Slanutak i grah možete skuhati sami ili ih koristiti već kuhane u konzervi.
3. Propržite luk, te dodajte piletinu i pržite 10-ak minuta. Zatim dodajte korjenasto povrće, miješajte te zalijte paradajzom i dodajte malo vode tako da povrće i piletina budu pokriveni. Poklopite te povremeno miješajte.
4. Nakon 15 minuta dodajte još otprilike 2 dcl vode. Dodajte bijeli luk, papriku, kurkumu i so. Kuhajte 20-ak minuta poklopljeno uz povremeno miješanje. Dodajte kuhani slanutak i grah i miješajte. Provjerite ukus, dodajte još začina ako je potrebno i dodajte bosiljak te kuhajte još 5-10 minuta.