Zimsko varivo s piletinom i slanutkom

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g slanutka,

250 g crvenog grahama,

250 g pilećih prsa,

1 luk,

2 čehna bijelog luka,

1 velika mrkva,

mali komad celera,

2 dcl kuhanog paradajza,

voda,

so po želji,

pola kašičice crvene mljevene paprike,

pola kašičice kurkume,

5 listića svježeg bosiljka ili prstohvat mediteranskih začina.

Priprema:

1. Piletinu, mrkvu i celer izrežite na kockice. Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.
2. Slanutak i grah možete skuhati sami ili ih koristiti već kuhane u konzervi.
3. Propržite luk, te dodajte piletinu i pržite 10-ak minuta. Zatim dodajte korjenasto povrće, miješajte te zalijte paradajzom i dodajte malo vode tako da povrće i piletina budu pokriveni. Poklopite te povremeno miješajte.
4. Nakon 15 minuta dodajte još otprilike 2 dcl vode. Dodajte bijeli luk, papriku, kurkumu i so. Kuhajte 20-ak minuta poklopljeno uz povremeno miješanje. Dodajte kuhani slanutak i grah i miješajte. Provjerite ukus, dodajte još začina ako je potrebno i dodajte bosiljak te kuhajte još 5-10 minuta.

Preporučujemo