Sastojci:

 

300 g riže,

kašičica kumina u prahu,

1/2 kašičice kurkume,

1/2 kašičice kardamoma u prahu,

1/2 kašičice karija,

3 luka,

300 ml vode,

200 ml mlijeka,

2 kašike kokosovog brašna,

60 g neslanog kikirikija bez ljuske,

3 kašike maslinovog ulja, so.

 

Priprema:

 

  1. Na zagrijanom ulju propržite grubo nasjeckan kikiriki. Kad dobije zlatnožutu boju, dodajte kokosovo brašno (ako želite intenzivniju aromu kokosa, propržite ga na ulju s kikirikijem), a pred kraj i isjeckan luk.

 

  1. Ulijte mlijeko i vodu, pa pustite da provri. Dodajte rižu i začine (kari, kardamom, kurkumu), pa malo posolite. U polupokrivenoj posudi jelo kuhajte 15 minuta.

 

  1. Kad je riža gotova, promiješajte je i ostavite pokrivenu oko 2 minute, a zatim je promiješajte viljuškom. Služite kao samostalno jelo ili toplo predjelo.