Sastojci:
300 g riže,
kašičica kumina u prahu,
1/2 kašičice kurkume,
1/2 kašičice kardamoma u prahu,
1/2 kašičice karija,
3 luka,
300 ml vode,
200 ml mlijeka,
2 kašike kokosovog brašna,
60 g neslanog kikirikija bez ljuske,
3 kašike maslinovog ulja, so.
Priprema:
- Na zagrijanom ulju propržite grubo nasjeckan kikiriki. Kad dobije zlatnožutu boju, dodajte kokosovo brašno (ako želite intenzivniju aromu kokosa, propržite ga na ulju s kikirikijem), a pred kraj i isjeckan luk.
- Ulijte mlijeko i vodu, pa pustite da provri. Dodajte rižu i začine (kari, kardamom, kurkumu), pa malo posolite. U polupokrivenoj posudi jelo kuhajte 15 minuta.
- Kad je riža gotova, promiješajte je i ostavite pokrivenu oko 2 minute, a zatim je promiješajte viljuškom. Služite kao samostalno jelo ili toplo predjelo.