Sastojci:

 

800 g krompira,

150 g špinata,

150 g brašna,

50 g margarina,

1 jaje,

1 kašika soli,

100 g tvrdog sira,

ulje.

 

Za pohovanje:

 

brašno,

1 jaje,

4 kašike mlijeka,

prezle.

 

Priprema:

 

  1. Krompir sa ljuskom dobro oprati i staviti da kuha. Kuhani krompir ocijediti od vode i malo prohladiti, oguliti ga, dobro ispasirati, pa sačekati da se prohladi.

 

  1. Nakon toga dodati obaren sitno sjeckani špinat, jaje, margarin, posoliti i sve dobro sjediniti.

 

  1. Postepeno dodati brašno i rukom umijesiti tijesto.

 

  1. Kašiku tijesta staviti na pobrašnjenu površinu i blago ispritiskati u disk. Na sredinu staviti komadić sira, pa onda tijesto oblikovati u valjak.

 

  1. U međuvremenu pripremiti sastojke za pohovanje. U tanjir sipati malo brašna, u drugi umutiti jaje s mlijekom, a u treći sipati prezle.

 

  1. Oblikovane krokete od krompira najprije uvaljati u brašno, zatim provući kroz jaja i na kraju uvaljati u prezle. 8.Krokete spuštati u duboko zagrijano ulje i pržiti dok ne porumene sa svih strana.