Sastojci:
5 većih krompira
2 glavice luka
2 crvene paprike
300 g svježih gljiva po izboru
2 kašike ulja
200 ml kiselog vrhnja
200 ml majoneze
kašičica senfa
kašika limunovog soka
3 veze mladog luka
Pripema:
- Krompir dobro oprati i kuhati u ljusci u vreloj vodi dok ne omekša.
- Na malo vrelog ulja kratko izdinstati očišćene i na kolutiće isječene gljive, posoliti, pobiberiti i dinstati dok sva voda koju su pustile ne ispari.
- Dinstane gljive ohladiti i pomiješati sa očišćenim i na kockice isječenim lukom. Dodati skuhan, ohlađen, oguljen i na kockice isječen krompir i promiješati.
- Posebno pomiješati majonezu s kiselim vrhnjem. Dodati limunov sok, senf, so i biber, snažno promiješati, sipati preko mješavine od povrća i sve sjediniti.
- Dobivenu smjesu sipati u dublju četvrtastu posudu za salatu, duž njenih stranica zabosti očišćene perke mladog luka i do serviranja čuvati u frižideru.