Sastojci:
400 g šampinjona,
oko 40 g putera,
1 glavica crnog luka,
1 čehne bijelog luka,
1 kašičica soli,
prstohvat mljevenog bibera,
1 kašičica suhog začina,
3 kašike brašna,
6 dl mlijeka,
1/2 kašičice muškatnog oraščića,
2 dl kisele pavlake.
Priprema:
- Šampinjone oprati, ocijediti i nasjeckati na listiće.
- Na puteru staklasto propržiti sitno sjeckan crni luk.
- Dodati isjeckan bijeli luk, pa isjeckane šampinjone i pržiti uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Dodati so, biber i suhi začin.
- Kada tečnost koju su pustili šampinjoni počne da se smanjuje, dodati brašno i propržiti ga kratko, miješajući kuhačom.
- Nalivati pomalo hladnog mlijeka, neprestano miješajući. Kako se sos zgušnjava, dolivati po malo mlijeka i miješati. Mlijeko nalivati sve dok se ne dotjera gustina sosa.
- Dodati još malo soli i suhog začina po ukusu, pa narendati muškatni oraščić.
- Kada je dobijena zadovoljavajuća gustina, skinuti šerpu s peći, dodati kiselu pavlaku i miješati dok se ne otopi u sosu.