Sastojci:
2 srednje velika ljubičastog patlidžana.
Za preljev:
2 kašičice šećera,
4 kašike umaka od soje,
3 kašike slatkog umaka od čilija,
2 kašičice sezamovog ulja,
korica i sok od 1 limuna,
2 svježa crvena čilija sitno nasjeckati,
šaka svježeg korijandra,
šaka svježeg bosiljka,
šaka svježe metvice,
šaka žutih listića celera,
so i
svježe mljeveni crni biber
Priprema:
1. Vodu ulijte u posudu i neka prokuha. Patlidžane prepolovite po dužini i stavite u posudu za kuhanje na pari tako da odrezana strana gleda prema gore. Parite ih oko 10 minuta.
2. Ako su svilenkaste i mekane, znači da je gotov. Izvadite iz posude za kuhanje na pari, stavite u cjedilo i ostavite da se hladi.
3. Preljev: izmiješajte sve sastojke. Začinite patlidžane dok su još topli. Narežite ih na grube kocke od 2,5 cm, prelijte umakom i protresite.
4. Odmah poslužite kao salatu, zalogajčić ili prilog.