Sastojci:
2 veće glavice ljutike,
4 čehna bijelog luka,
1 isjeckana mrkva,
100 g ječma,
2 izrendane tikvice,
oko 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca ili obična voda,
pola kašičice italijanskog začina ili začine koje vi volite,
sok od 1 limuna,
1 jaje,
oko 100 g kiselog mlijeka,
po ukusu so i biber,
sitno isjeckan peršun.
Priprema:
1. U šerpu staviti sitno isjeckanu ljutiku, ako je nemate može i običan crni luk, dodati sitno isjeckan bijeli luk, mrkvu, očišćen ječam, suhe začine i so. Na sve to dodati vodu ili temeljac i pustiti da prokuha, te smanjiti temperaturu i kuhati dok ječam ne omekša, oko pola sata.
2. Dok se ječam kuha, tikvice oprerite i izrendajte te dodajte u juhu. Nakon 10-ak minuta sklonite s vatre.
3. Iscijedite sok iz limuna, dodajte kiselo mlijeko ili gusti jogurt, jaje i umutiti sve zajedno u masu bez grudvica. Uzeti kutlačom toplu čorbu i polako dodavati u masu od jaja, stalno muteći da se jaja ne zgrušaju. Probati da li je potrebno još soli i bibera. Pred služenje posuti sitno isjeckanim peršunom i poslužiti toplo.