Sastojci:
500 g pilećih prsa,
500 g svježih vrganja,
1 veliki luk,
2 kisela vrhnja (2 x 200g),
2 kašike sitno sjeckanog peršuna,
150 ml bijelog vina,
2 kašike umaka od soje,
3 kašike suncokretovog ili biljnog ulja,
5 g putera,
so i
biber.
Priprema:
1. Pileća prsa očistite, operite pod mlazom hladne vode i dobro osušite kuhinjskom krpom. Piletinu narežite na tanke trakice, posolite, pobiberite, prelijte umakom od soje i 1 kašikom ulja i ostavite da odstoji barem dvadesetak minuta.
2. Vrganje lagano prebrišite vlažnom kuhinjskom krpom kako biste odstranili zemlju i nečistoće te ih narežite na tanke listiće. Tako pripremljene vrganje stavite na desetak sekundi u lonac vrele vode i nakon toga dobro ocijedite.
3. U tavi ili woku dobro zagrijte ostatak ulja i na njemu popržite piletinu dok ne bude zlatno-žute boje. Kada je piletina gotova izvadite je i držite na toplom.
4. Na ulju na kojem se peklo meso popržite luk narezan na sitne kockice dok ne postane staklast. Dodajte puter, pričekajte da se rastopi te nakon toga dodajte ocijeđene vrganje. Posolite, pobiberite, dodajte peršun i podlijte bijelim vinom. Kuhajte gljive na jakoj vatri, povremeno miješajući, oko 5 minuta dok većina tekućine ne ispari.
5. Smanjite vatru, dodajte kiselo vrhnje i piletinu i sve dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri samo toliko koliko treba da se vrhnje ugrije. Vrhnje vam ne smije zakipiti niti se pregrijati jer će se masnoća u njemu početi razdvajati i vrhnje će postati rijetko.
6. Ovo jelo poslužite uz kuhanu rižu i sezonsku salatu po izboru.