Sastojci:
700 g mrkve,
pola šoljice toplog mlijeka,
3 čehna bijelog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika maslaca,
1 kašičica soka limuna,
četvrtina kašičice mljevenog kumina,
četvrtina kašičice mljevenog muškatnog oraščića,
so,
biber.
Priprema:
1. Mrkvu očistiti, staviti u posudu za pečenje pa obložiti maslinovim uljem i začiniti kuminom, muškatnim oraščićem, soli i biberom.
2. U posudu za pečenje dodti i cjeloviti, neočišćeni bijeli luk.
3. Peć na 220 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok mrkve ne počnu
poprimati laganu smeđu boju.
4 Kada se mrkve malo ohlade izmiksati je i pretvoriti u pire. Pritom im dodajte iz ljuske istisnuti pečeni bijeli luk, maslac, sok limuna i onoliko zagrijanog mlijeka koliko je potrebno da dobijete pire željene konzistencije.