Sastojci:
500 g peršinovog korijena,
1 luk,
800 ml povrtnog temeljca,
čaša bijelog vina,
1 kašika creme fraîche,
malo slatkog vrhnja prema ukusu,
50 g hladnog maslaca,
limunov sok,
svježi timjan,
so,
svježe mljeveni biber,
2 kašike badema narezanih na listiće.
Priprema:
1. Oguliti peršun i luk i narezati na veće komade. Ugrijati ulje, dodati luk i peršun i timjan i sve lagano popržiti.
2. Ugasiti vinom i ostaviti neka još malo kuha i ishlapi. Dodati temeljac i kuhati dok peršun ne omekša. Dodati malo slatkog vrhnja i kuhati još 5 minuta.
3. Sve dobro usitniti štapnim mikserom pa dodati so, biber i limunov sok prema ukusu.
4. Na kraju dodati maslac i cr?me fraîche i dalje miksati kako bi se stvorila pjenica.
5. Uliti u zdjelice i posuti lagano poprženim listićima badema, dodati bosiljak i poslužiti.