Sastojci: 1 kg krompira, dva limuna, 1,5 litar vode, 2 kašike origana ili majčine dušice, 2 čehna bijelog luka, 75 ml maslinovog ulja, 3 kašike griza, so, biber, crvena paprika u prahu.
Priprema:
1. Krompir ogulite i narežite na četiri dijela (ovisno o veličini, ako su manji može i napola). Zarežite svaki odrezani komad krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.
2. Stavite krompir u zdjelu, iscijedite dva limuna, ubacite i limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litar vode i stavite kuhati. Kad prokuha, kuhajte još 10 minuta.
3. Ugrijte rernu na 200 stepeni Celzija i u nju stavite praznu posudu za pečenje.
4. Za 10 minuta krompir procijedite i u posebnoj posudi ga ostavite da malo ohladi (5 minuta).
5. U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), nasjeckani bijeli luk, crvenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promiješajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
6. Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krompir kako bi s obje strane dobili hrskavu koricu.