Popečci od luka tradicionalno je jelo Amiša. Iako je tokom godina i ovaj recept dobio neke modifikacije, zbog kojih je jelo još ukusnije, naravno, radi se o tradicionalnom amiškom specijalitetu koji je “rado” izašao iz granica ove zatvorene zajednice i proputovao razne stolove svijeta. S obzirom da je riječ o ukusnom receptu koji se priprema od vrlo jednostavnih sastojaka, koje većina ima u svom frižideru i smočnici, vjerujemo da je sljedeća postaja ovog jela upravo vaš stol.
Sastojci: 250 ml mlijeka, 130 g nasjeckanog luka, 120 g pšeničnog brašna, 2 kašike kukuruznog brašna, 2 kašike šećera, 2 čajne kašičice praška za pecivo, biljno ulje za prženje, so, i biber po želji.
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo u velikoj zdjeli.
2. Dodajte luk i mlijeko. Posolite i pobiberite. Dobro promiješajte.
3. Na tavi zagrijte ulje, pa postepeno dodajte manje količine pripremljene smjese.
4. Pecite popečke sa svake strane oko tri do četiri minute odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi.
5. Ocijedite višak masnoće na papirnatom ručniku.