Savršeno pohovano meso ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takav nivo okusa, trebali biste izbjegavati ove greške:
1. Pohujemo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu.
2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći.
2. Pohujemo meso koje smo izvadili iz frižidera
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo prskanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih frižidera pola sata prije paniranja te ga obavezno posušiti papirnatim ubrusom prije stavljanja u jaje, brašno i prezle. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.
4. Štedimo na mrvicama
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlama svaki dio površine.
5. Zaboravljamo na začine
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u prezle možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa.
Savjet plus:
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.