Originalni austrijski gulaš drukčiji je od svog mađarskog bratića. Wiener Saftgulasch ne sadrži krompir niti papriku, tek junetinu i luk koji su ključni za pripremu gustog, mirisnog i podatnog umaka bez dodavanja brašna ili kiselog vrhnja.
Sastojci: 1 kg junetine za gulaš, 600 g luka, 2 kašičice sušenog mažurana, 2 kašičice sjemenki kima, 3 kašičice mljevene paprike, 1 kašičica ljute mljevene paprike prema želji, 1/2 kašike jabučnog octa, 3/4 kašičice soli, 20 g paste od rajčice.
Priprema:
1. Narežite meso na kocke od oko 5 centimetara i očistite ga od tetiva. Popržite meso u tavi u nekoliko tura po 5-10 minuta.
2. Izvadite meso, dodajte ulja i pržite nasjeckani luk na jakoj vatri oko 10 minuta pa smanjite vatru i pirjajte oko 15 minuta dok ne omekša.
3. Izmiksajte ili zgnječite sjemenke kima. U lonac s lukom dodajte rajčicu, mažuran, sjemenke kima i miješajte oko 10 sekundi pa dodajte mljevenu papriku i miješajte još 10 sekundi.
4. Dodajte ocat s 240 ml vode i ostavite da se kuha dok se tekućina ne reducira – oko 15 minuta. Dodajte još jednu čašu vode pa izblendajte štapnim mikserom.
5. Vratite na vatru i ubacite meso u lonac te poklopite i smanjite vatru.
6. Začinite prema ukusu i kuhajte 2-3 sata, odnosno dok meso ne omeša.