Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Bajramska bamija

po Vasa kuharica 02/05/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sastojci: 600 g janjetine bez kosti, 300 g svježe bamije (ili 30 g sušene), 2 glavice ljubičastog luka, 100 g mrkve, 2 češnja bijelog luka, 25 g korijena đumbira, 1 kašičica mljevene crvene paprike, 1 limun, 50 g milerama, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:

1. Svježu bamiju isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite, nožem odstranite peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežite.
2. U lonac, na ugrijano maslinovo ulje, dodajte janjetinu narezanu na komade veličine zalogaja, malo posolite, te pržite sa svih strana, dok voda koju je meso ispustilo ne ispari. Zatim meso izvadite, stavite na toplo i poklopite.
3. U lonac na masnoću od prženja dodajte sjeckani luk, naribanu mrkvu, protisnuti bijeli luk, naribani korijen đumbira, posolite i na laganoj vatri pirjajte dok povrće ne omekša.
4. Potom dodajte mljevenu crvenu papriku, vratite meso, dodajte bamiju, nekoliko kolutova limuna, po potrebi dodajte so i biber, ulijte toliko vode da pokrije sastojke i na laganoj vatri kuhajte, po potrebi podlijevajući vodom, jedan sat, odnosno dok meso ne omekša.
5. Pred kraj kuhanja iz lonca izvadite kolutove limuna, a u jelo umiješajte sok polovice limuna, mileram i poslužite.

 

bamijajanjetina

Preporučujemo

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Pečena repa s kriškama naranče

13/12/2022

Švicarsko jelo: Palačinke od krompira

09/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh