Bakalar na portugalski način

po Vasa kuharica

Sastojci:

800 g omekšanog bakalara,

500 g krompira,

3 luka,

5 jaja,
1 čehno bijelog luka,

peršun,

prokulice dinstane na maslacu (kao prilog),

maslinovo ulje.
Priprema:

1. Jaja pustite da se kuhaju 7 minuta. Bakalar operite, narežite ga na komadiće i potopite u hladnu vodu. Pustite da voda prokuha, kuhajte 10 minuta i ocijedite ga.

2. Krompir skuhajte, ali vodite računa da ostane nešto tvrđi, ocijedite ga i ogulite. Jaja ogulite i narežite na kolutiće.

3. Fino usitnjeni bijeli luk i luk prodinstajte na 3-4 kašike ulja.

4. U vatrostalnu posudu posložite jedan red krompira, red bakalara, red luka i red jaja. Začinite solju i biberom pa nastavite istim redoslijedom dok ne potrošite sve namirnice. Jelo začinite maslinovim uljem i zapecite ga 20 minuta na 200 stepeni.

5. Poslužite uz prokulice koje ste skuhali, ocijedili, posolili i prodinstali na malo maslaca.

Preporučujemo