Sastojci: 2 paketa jufki, 40 g sitnog griza, 200 g putera ili više po potrebi, 2 šolje mlijeka, 300 g mljevenih oraha (mogu i pistacije). Za agdu: 700 g šećera, 1 čaša vode, sok od pola limuna.
Priprema:
- Napraviti griz s mlijekom prema uputstvu. Ne treba biti previše gusto pa pustiti da se ohladi.
- Staviti agdu da se kuha za vrijeme dok se sprema baklava.
- Rernu uključiti na 180 stepeni. Otopiti puter i premazivati kore i redati u tepsiju. Poredati 7-8 kora, svaku premazujući puterom i onda premazati ohlađenim grizom pa preko toga stavite orahe. Onda opet redajte 7-8 jufki pa ponovite sa ostatkom fila. Poredajte i ostale kore, uz obavezno premazivanje puterom.
- Kada je baklava gotova, izrežite je oštrim nožem na baklave i zalijte ostatkom putera. Pecite 30 minuta na 180.
- Baklavu zalijte agdom ( u koju ste dodali sok od pola limuna) odmah po vađenju iz rerne.