Blagdanska trpeza: Mali zalogaji za nogovodišnje slavlje

po Vasa kuharica

Za novogodišnju zabavu birajte hranu koja se lako jede, a ostane li viška mesa, ribe, pečenog povrća i sličnih namirnica nakon blagdana, lako ih možete iskoristiti za sendviče koji djeluju elegantno, a svi ih vole jesti.

Možete ih izmiksati u umake ili paštete i ne bojte se eksperimentiranja – no pridržavajte se važnog pravila – “finger food” ne smije biti veći od zalogaja. Pršut, nasjeckane zrele smokve i rikola ili humus (namaz od miksanog slanutka i susama) sa salatom od sojinih klica mogu poslužiti kao inspiracija za maštovite kanape-sendviče.

Umjesto hljeba možete filovati palačinke, jaja, mini paradajz, tortille ili košarice od prhkog tijesta. Pomiješajte meku ricottu sa sitno naribanom jabukom i mrkvom. Začinite limunom i premažite mini palačinke, koje možete nabosti na čačkalice.

Kuhane očišćene kozice odlične su u umaku od majoneze i kečapa. Nadjevom premažite tortille pa umetnite nekoliko listova rikole koje izrežite na veličinu zalogaja. Ne zaboravite ni palentu koja se reže na trokutiće i zapeče s nadjevom od paradajza i parmezanom. Ne volite li palentu, napunite mladi krompir.

Odlično će se spojiti i s mediteranskim umakom od sitno rezanih crnih maslina, peršunom i feta sirom. Krema od graha i avokada ukusna je s lososm. Može se poslužiti u čašicama ili na kriškama prepečenoga hljeba. Grah zgnječite prešom za krompir, a očišćeni avokado zgnječite viljuškom, dodajte grahu i začinite limetinim sokom. Prema želji, dodajte kockice krastavca, luka i paprike.

Za košarice od prhkog tijesta izmrvite maslac s brašnom. Dodajte šećer (odnosno sol za slana jela), jaje te zamijesite. Ohladite ga, razvaljajte i utisnite u kalupe za muffine koje premažite maslacem i pobrašnite. Filujte kravljim sirom, pršutom, začinima ili orašastim plodovima, zobenim pahuljicama, jajima i narandžom pa ispecite.

 

Preporučujemo